Witamina C jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej niedobór może powodować wiele chorób i niebezpieczne zaburzenia układu immunologicznego. Bardzo ważne jest dostarczenie odpowiedniej ilości witaminy C. Można to zrobić wraz z pożywieniem lub skorzystać z suplementacji. Jakie są niebezpieczeństwa wynikające z niedoboru witaminy? Jakie korzyści daje prawidłowa suplementacja?
Niedobór witaminy C — objawy
Niedobór witaminy C może być niebezpieczny dla organizmu. Po czym można poznać ten stan? Oto kilka najczęstszych objawów:
- zaburzenia odporności
- problem z gojeniem się ran oraz ze zrastaniem kości
- ból stawów
- krwawienie dziąseł
- zła kondycja skóry
Jeśli podane objawy wystąpią, warto zwrócić uwagę na możliwość wystąpienia niedoboru witaminy C i ewentualne możliwości dostarczenia jej.
Jakie korzyści daje suplementacja witaminy C?
Budowa odporności to nie jedyna zasługa witaminy C. Ma ona wiele pozytywnych dla organizmu właściwości. Oto kilka z nich:
- zwiększa przyswajalność żelaza
- pozytywnie wpływa na procesy regeneracyjne tkanek
- pozytywnie wpływa na psychikę
- zapobiega powstawaniu próchnicy
Naturalne źródło witaminy C
Witaminy można dostarczyć, spożywając produkty, które zawierają ich większe ilości. Jednak nie można zapomnieć, że dobry suplement zawiera witaminę C w dokładnie takiej samej budowie jak ta zawarta w pożywieniu.
Ludzie często szukają produktów bogatych w witaminę C. Najlepsza w tej kwestii okazuje się acerola. Zawartość witaminy C w aceroli to aż 3% owocu. Z wykorzystaniem tego składnika leczy się zarówno dzieci, jak i dorosłych. Acerola jest niezawodna w kwestii problemów z krążeniem. Pozytywnie wpływa na naczynia krwionośne i zapobiega powstawaniu miażdżycy. Spożywanie aceroli jest polecane osobom mającym problemy z nadciśnieniem, ponieważ skutecznie je normuje.
Spożywanie aceroli okazuje się problematyczne, ponieważ źle znosi transport, a poza tym ma krótki termin przydatności. Właśnie z tego względu bardzo często stanowi składnik suplementów. W Polsce można ją spotkać w formie proszku, który można dodać do wypieków lub koktajli. Bardzo często spotykane są soki z dodatkiem aceroli. To również dobry osób dostarczenia witaminy C do organizmu.
Produkty stanowiące bogate źródło witaminy C:
- dzika róża
- pomidory
- papryka
- cytryna
Witamina C jest bardzo ważna dla zdrowia i nie należy zapomnieć o regularnym dostarczaniu jej do organizmu. To ona jest kluczowa w budowaniu odporności. Niedobory mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia i stanowić początek obecności wielu chorób.