Znane nie tylko z medycyny
Drzewo oliwne pochodzi z wczesnych czasów starożytnych i jest wspomniane zarówno w pismach biblijnych, jak i klasycznych. W tych wczesnych pismach oliwa z oliwek jest symbolem zarówno dobroci, jak i czystości, a drzewo reprezentuje spokój i szczęście. W starożytności oliwę palono także w świętych lampach w świątyniach podczas igrzysk olimpijskich, a zwycięzcę koronowano jej liśćmi.
Oliwki uprawiane są od czasów prehistorycznych w Azji Mniejszej
Dziś oliwki są produkowane komercyjnie w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Grecji, Tunezji, Maroku, Turcji, Portugalii, Chinach, Chile, Peru, Brazylii, Meksyku, Angoli, RPA, Urugwaju, Afganistanie, Australii, Nowej Zelandii i Kalifornii. Obszar Morza Śródziemnego wytwarza 93% produkcji oliwek. Obecnie uprawia się około 800 milionów drzew oliwnych. Kalifornia jest jedynym stanem, w którym oliwki są uprawiane komercyjnie. Ponad 90% produkcji oliwek jest wykorzystywane do produkcji oliwy z oliwek.
Drzewo oliwne jest uważane za drzewo wiecznie zielone
Te drzewa mogą żyć ponad 2000 lat. Osiągają wysokość 20-40 stóp i zaczynają przynosić owoce między 4 a 8 rokiem życia. Drzewo kwitnie małymi, białawymi kwiatami i cudownie pachnie. Misjonarz franciszkański zasadził pierwsze drzewo oliwne w Kalifornii w 1769 r. podczas misji franciszkańskiej w San Diego. Oliwki uprawiane w Kalifornii nazywane są „misyjnymi oliwkami”. Ze wszystkich gatunków oliwek ta oliwka jest szczególnie dobra ze względu na oliwę.
Oliwki nie są jadalne, zielone ani dojrzałe i muszą być traktowane ługiem i/lub suszone w solance lub suchej soli, zanim będą jadalne. Zawierają około 20% oleju. Oliwki muszą zostać poddane obróbce w celu usunięcia gorzkiej glikozydu oleuropeiny, zanim staną się jadalne, dlatego zazwyczaj najpierw traktuje się je ługiem, a następnie marynuje.
Oliwki greckie nie są traktowane ługiem
Są mocne w smaku, ponieważ są pakowane po prostu w suchą sól lub marynowane w solance przez 6 do 12 miesięcy (gdzie przechodzą proces fermentacji mlekowej), a na koniec pakowane w świeżą solankę.
Hiszpańskie zielone oliwki zbiera się przed osiągnięciem dojrzałości, poddaje działaniu ługu, a następnie umieszcza w solance i pozostawia do fermentacji.
Oliwki kalifornijskie są poddawane obróbce w celu zestalenia pigmentu, traktowane ługiem, a następnie natychmiast pakowane w solance i sterylizowane. Nie przechodzą procesu fermentacji, a sterylizacja je „gotuje”. Ten brak fermentacji i „gotowania” podczas sterylizacji daje mdłą, nieciekawą oliwkę
Dziesięć średnich czarnych oliwek ma 50 kalorii i 4 gramy tłuszczu.