Jogurtowe mufinki z dżemem wiśniowym

Z wizytą przychodzą koleżanki, a może rodzinka wpada na kawkę, nie masz pomysłu na coś słodkiego, co za jednym razem będzie proste w zrobieniu, nie zabierze ci duzo czasu, będzie smakować, i co istotne ładnie wyglądać. Doskonałym pomysłem są mufinki z dżemem wiśniowym pokryte pyszną kremową masą. Ich zrobienie nie zajmie ci dużo czasu, a jedyne czego potrzebujesz to:
– 200 g jogurtu naturalnego
– 1/2 szklanki cukru
– 2 większe jajka
– 100 g rozpuszczonego masła
– 180 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:

– dżem wiśniowy
– 200 ml śmietanki kremówki 30%
– 1 śmietan-fix
– 200 g serka mascarpone
– 2 łyżki cukru pudru.

Przepis:

Na sam początek należy rozpuścić masło na wolnym ogniu, po czym pozostawić do schłodzenia. Kolejno do miski dodajemy wszystkie składniki na ciasto, mianowicie jogurt, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, i oczywiście nasze przestudzone wcześniej masło. Całość musimy dokładnie zmiskować, tak aby nasze składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły. Teraz, gdy nasze ciasto jest już gotowe pozostaje nam przyszykowanie foremek do mufinek i nałożenie jednej łyżki masy do środka, po czym należy ułożyć łyżeczkę dżemy i kolejną warstwę masy mufinkowej. Teraz należy nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni, i piec około 25 minut, nabiorą pięknego złocistego koloru. W trakcie możemy przygotować naszą masę, którą nałożymy na przestygnięte mufinki, należy śmietanę, oraz nasz fi zmiksować, dodać cukier puder, gdy nasza masa będzie dość sztywna dodajemy do niej serek mascarpone, po czym dalej miksujemy, i gotowe mamy krem. Teraz należy nasze mufniki udekorować masą i gotowe, przepyszne mufinki ucieszą każdego, i zasmakują wszystkim.

Babeczki z nadzieniem szarlotki z bezą

A może zrobić babeczki i smaku przepysznej szarlotki, czemu by nie połączyć te przepyszne smaki i zamknąć je w małych babeczkach. Dzięki temu pomysłowi będziemy mogli zastąpić sukcesywnie tradycjny smak ciasta szarlotki, do zrobienia przepysznych babeczek potrzebujemy:
– 300 g mąki pszennej
– 3 żółtka
– 140 g margaryny
– 3 łyżki cukru pudru
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
dodatkowo:

– 3 białka
– szczypta soli
– 1/3 szklanki cukru
– jabłka prażone
– szczypta cynamonu.

Przepis:

Przechowujmy nasze składniki w temperaturze pokojowej, zawsze to lepiej dla nas, gdyż dzięki temu składniki bardzo dobrze się ze sobą połączą. Zaczynamy od połączenia ze sobą składników na ciasto kruche, mianowicie do miski dodajemy mąkę, żółtka, margarynę pokrojoną w paski, cukier puder, proszek do pieczenia. Gdy mamy wszystkie składniki w misce zaczynamy zagniatać nasze ciasto, nasze ciasto powinno być dobrze połączone ze sobą, więc chwilkę czasu nam to zajmie. Gdy nasze ciasto jest zagnieciony, bierzemy się za naszą gwiazdę wypieku, mianowicie jabłka. Tak więc jabłka ścieramy na tarce, o grubych oczkach, po czym mieszamy je z cynamonem.

Teraz foremki na babeczki smarujemy lekko margaryną, bądź innym tłuszczem, po czym wykładamy i ugniatamy dokładnie do brzegów nasze ciasto, wkładamy babeczki do piekarnika na 15 minut w temperaturze 180 stopni. W tym samym czasie możemy przygotować naszą bezę, doskonały dodatek do babeczek, ubijamy białka z odrobiną soli, pod koniec dodaejmy cukier, powstanie nam piękna masa. Gdy wyciągniemy nasze babeczki, które lekko się podpiekły nakładamy łyżkę naszej masy jabłkowej, a następnie na wierzch łyżkę bezy. Wkładamy ponownie nasze babeczki do piekarnika i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez czas około 20-25 minut. Uwierzcie mi na słowo zakochacie się od pierwszego wejrzenia w babeczkach, a ich smak spowoduje że będziecie po ten przepis sięgać jeszcze nie raz.

About admin

administrator